Hogyan előzd meg a szexuális úton terjedő fertőzéseket?

  • Megosztás:

Hormonális fogamzásgátló módszerekTöbb mint húsz olyan fertőzés van, amely szexuális úton terjed, egy részük gyógyszerrel kezelhető, egy részük azonban, ha a szervezetünkbe jut, az egész további életünket megváltoztathatja. Hogy hogyan védheted a szervezetedet a fertőzésekkel szemben, cikkünkből megtudhatod.

A fertőzés oka

A nemi betegségek elsősorban szexuális együttlét során terjednek, amikor a fertőzött ondó- vagy hüvelyváladék és a nyálkahártya érintkezik. A nemi úton terjedő fertőzéseket sokféle kórokozó okozhatja: baktériumok, vírusok, gombák, és egyéb mikrobák.

Melyek a gyakoribb nemi betegségek?

  • Candida-gomba
  • Chlamydia
  • Gonorrhoea
  • Herpes genitalis
  • HPV-vírus
  • Hepatitis B és C
  • Trichomonas
  • AIDS, HIV

Nemi betegségekről bővebben itt olvashatsz!

A fertőzések megelőzése

És hogy hogyan előzhetőek meg a szexuális úton terjedő betegségek? A legtöbb, de nem valamennyi nemi betegség ellen véd az óvszer. Az óvszernek éppen az az egyik legnagyobb előnye a fogamzásgátló tablettával szemben, hogy nemcsak a nem kívánt terhesség, de a nemi betegségek ellen is véd. Ám léteznek olyan fertőző betegségek is, mint például a HPV-vírus, amely ellen még az óvszer is hatástalan fegyver.

Tudj nemet mondani!

A nemi betegségek elleni védekezés egyetlen, szinte tökéletes védelmet nyújtó módszere az önmegtartóztatás és a monogám párkapcsolat. Ha ugyanis egyikőtök sem fertőződött meg soha, és senki mással sem kerültök intim viszonyba, minden nemi úton terjedő betegség ellen védve vagytok. A statisztikák alapján ugyanis elmondható, hogy minél több partnere van valakinek, és minél többször fordult elő az, hogy óvszer nélkül szeretkezett, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel megfertőződik.

Beszélgessetek őszintén!

Ha még nincs állandó párod, és éppen találkoztál valakivel, aki akár az igazi is lehet, egy őszinte beszélgetéssel, szükség esetén egy AIDS-teszttel vagy egy orvosi vizsgálattal meggyőződhettek arról, hogy egyikőtök sem hordoz fertőzést a szervezetében. Fontos tudni, hogy a nemi betegségek egy része tünetmentes, ezért az is előfordulhat, hogy az őszinte beszélgetés ellenére, mivel a partnered sincs tudatában azzal, hogy fertőzést hordoz a szervezetében, tudtán kívül Téged is megfertőzhet.

A védőoltás is védelmet nyújthat

A Hepatitisz-B, valamint a HPV-vírus több fajtája ellen létezik védőoltás is, érdemes ezeket is kérni, hogy legalább ami ellen lehetséges, védjük magunkat. A Candida gomba elszaporodása ellen pedig antibiotikumokkal, az immunrendszer erősítésével, az általános higiénés szabályok betartásával és egészséges táplálkozással védekezhetünk.

Ha úgy érzed, hogy az óvintézkedések ellenére van esély arra, hogy megfertőződtél, keresd fel a nőgyógyászodat, vagy az egyik Bőr-és Nemi Gondozó Intézetet, hogy megnyugodhass, vagy ha szükséges, akkor megkapd a megfelelő kezelési módot a gyógyuláshoz!

Tetszett, hasznos volt a cikkünk? Oszd meg másokkal is!