Amit az ösztrogéndominanciáról tudni kell

Az ösztrogéndominanciáról fontos beszélni, hiszen az egyik leggyakoribb állapot, ami számtalan nőt érint. Migrénes fejfájás, premenstruációs panaszok – mint mellfeszülés, hasi diszkomfort érzés, ingerlékenység -, továbbá rendszertelen menstruáció jelezheti a betegség meglétét. A továbbiakban részletesen bemutatjuk az ösztrogéndominancia tüneteit és a kezelési lehetőségeket.

Az ösztrogén olyan nemi hormon, mely a női nemi jelleg kifejlődését segíti elő, részt vesz a menstruáció szabályozásában és a méhnyálkahártya megvastagodásában. Az ösztrogén mellett a progeszteronnak is jelentős szerepe van, ugyanis az felel az ovulációért és a terhesség fenntartásáért. Ösztrogéndominancia esetén felborul az ösztrogén- és progeszteronszint egyensúlya, és az ösztrogén kerül túlsúlyba, mely számos szövődményt von maga után.

Az ösztrogéndominancia leggyakoribb tünetei közé soroljuk a menstruációs ciklus zavarát, rendszertelenségét, tüszőrepedés nélküli, úgy nevezett anovulációs ciklust, policisztás ovárium szindrómát, migrént, miómát és endometriózist, továbbá a depressziót. Ezen panaszok hozzájárulnak a meddőség kialakulásához, így az egyes tünetek hátterének kivizsgálása döntő jelentőségű.

Az ösztrogéndominancia kezelése többrétű. Túlsúly esetén ügyelni kell a testtömeg csökkentésre, ugyanis az ösztrogén előállítását a zsírsejtek is végzik, a túlsúly során pedig a felhalmozódott zsírszövet még inkább fokozza az ösztrogén előállítását. További lehetőség a progeszteron pótlása, így a két hormon egyensúlyba állítása. A progeszteron mennyiségének növelési módszerét nőgyógyász szakorvos határozza meg, ugyanis kizárólag szakorvos felügyelete mellett, a menstruációs ciklussal összefüggve alkalmazható a terápia.

Amennyiben a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalod, ne halogasd azok kivizsgáltatását. A legtöbb nőgyógyászati szakrendelésen lehetőség van a szakorvosi vizsgálaton túl vérvételre is, így komplex kivizsgálásban részesülhet. Az ösztrogéndominanciáról érdeklődhetsz a számodra legszimpatikusabb nőgyógyász szakorvosnál is, válassz most a FoglaljOrvost oldalán!