Erre figyelj, ha medencében hűtöd magad nyáron!

Nincs jobb érzés annál, mint a legnagyobb forróságban a nyár közepén csobbanni egyet a medencében. Kellemes víz, hűsítő koktél, egy kis árnyék…mi lehetne ennél jobb? A helyzet az, hogy ha nő vagy, akkor van néhány dolog, amiről tudnod kell. A strandokon ugyanis számos veszély leselkedik rád.

A helyzet az, hogy a víz remek közvetítő közeg a baktériumok és fertőzések számára. Hiszen gondolj csak bele, egy csomó másik emberrel fürdőzöl közös vízben. Természetesen nem azt mondjuk, hogy többé ne menj uszodába, azonban jó, ha tisztában vagy a potenciális veszélyekkel.

Gombás fertőzések

A gombás fertőzések táptalaja a nedves közeg, így ez az egyik legfőbb veszélyforrás. Kialakulhat különböző testhajlatokban, akár a mell alatti részen vagy a lágyékon is. Ha gyengébb az immunrendszered, például beteg voltál vagy antibiotikumot szedtél, nem érdemes hosszabb ideig a vízben tartózkodnod, ugyanis ez segítheti a kialakulást.

Szemölcsök

Azokat a szemölcsöket, melyeket a strandon lehet megkapni, a HPV – vírus okozza. Megjelenhetnek a talpon és az ujjakon is, ám az úgynevezett „hegyes függöly” kialakulásának is van esélye. A nemi szerveken megjelenő szemölcsnek nagyon nagy a fertőzőképessége, így ha esetleg észrevetted magadon, azonnal fordulj orvoshoz!

Nemi fertőzések

A gombásodás és a szemölcsök mellett a nemi fertőzések is fenyegetnek. Tünetei a hüvelyi folyás vagy a viszketés. Fontos, hogy mindig a saját törölköződet használd, ugyanis nem csak a víz útján terjednek ezek a fertőzések.

Mit tehetsz, ha tüneteket észlelsz magadon?

Azonnal fordulj orvoshoz abban az esetben, ha valamilyen gyanús tünetet észlelsz magadon! Elképzelhető, hogy vaklárma, azonban ha esetleg baj van, minél előbb jobb tisztában lenni vele és megkezdeni a megfelelő kezeléseket. Ha betartod a szakember utasításait, hamar megszabadulhatsz a kellemetlenségektől.