Miért olyan fontosak a nőgyógyászati szűrővizsgálatok?

Sokan gondolják azt, hogy nőgyógyászati szűrővizsgálatra csak ötven éves kor felett kell elmenni, ez azonban tévedés. Olyannyira, hogy már tizennyolc éves kortól ajánlottak bizonyos ellenőrzések egy évben egyszer. Milyen nőgyógyászati szűrővizsgálatok léteznek? Miért ilyen fontos ezt rendszeresen elvégeztetni?

A helyzet az, hogy ezek a vizsgálatok mind a megelőzést szolgálják. A daganatos megbetegedések nagy része ugyanis gyógyítható, ha időben észreveszik azt. Viszont ha már akkor megy el valaki orvoshoz mikor tünetei vannak, akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Íme azok a vizsgálatok, melyekre érdemes minden évben egyszer néhány percet szánnod.

Méhnyakrák szűrés

Évente csaknem félmillió nő veszíti életét méhnyakrákban annak ellenére, hogy az időben felfedezett elváltozás gyógyítható. Persze maga a vizsgálat nem túl kellemes, azonban csak néhány percig tart. Ez pedig igazán nem nagy ár az életért. Sokan azt mondják, három évente elegendő elvégeztetni ezt a vizsgálatot, azonban sokkal inkább ajánlott az évenként ellenőrzés tizennyolc éves kor felett.

Emlőszűrés

A statisztikák alapján tíz nőből egynek nagy esélye van az emlőrák kialakulására, így az évenkénti szűrés alkalmával ezt is szükséges ellenőriztetni. Ilyenkor az orvos a hónaljat és a melleket tapintja át. Nem elhanyagolható az önvizsgálat sem, melyet havonta szükséges elvégezni. Így ha esetleg bármilyen elváltozást tapasztalsz, időben szakemberhez fordulhatsz. Negyven éves kor felett kétévente ajánlott a mammográfiás vizsgálat, ötven év felett pedig már évente érdemes megismételni.

Mire figyelj oda a szűrővizsgálatoknál?

  • Ha szégyenlős vagy, érdemes egy hosszabb pólót felvenned, így enyhíthetsz egy kicsit ezen a kellemetlen érzésen.
  • Emellett egy tisztasági betétet is ajánlott berejteni a táskádba, ugyanis enyhe vérzés előfordulhat a mintavétel után.