Mikor jöhet szóba szülés után a szex?

Vannak nők, akik gondolni sem tudnak szülés után a szexre, míg mások már néhány hetes baba mellett kaphatóak lennének egy kis hancúrozásra. A terhesség utáni szex nem az ördögtől való, nyugodtan átadhatjátok magatokat a szexuális élvezeteknek. Persze az első néhány hétben van néhány dolog, mellyel jó ha tisztában vagytok.

Az első hat hét

Azt mondják, a szülés után hat hétre van szükség az anya szervezetének a regenerálódáshoz. Begyógyulnak a sebek, helyreáll a gát és a hüvely fala is. Az ilyenkor esedékes kontroll vizsgálaton nyugodtan kérdezz rá a nőgyógyászodnál, a szexuális együttléttel kapcsolatos kérdéseidre, mindenre válaszolni fog neked.

Fogamzásgátlás

A szexuális együttléttel együtt előkerül a fogamzásgátlás kérdése is. Ugyanis a szoptatási időszak alatt is van esély a teherbe esésre. Így a hormonmentes fogamzásgátlás kérdése aktuálissá válik. Dönthettek külső védelem, tabletta, injekció vagy méhen belül felhelyezhető fogamzásgátlók mellett is. Minden esetben kérd ki szakember véleményét, így könnyebb lesz a választás.

Az első együttlét

A szülés utáni első szex a nő számára mindig izgalommal teli. Ilyenkor számos kérdés fogalmazódik meg a fejében. Kétségei vannak afelől, vajon ugyanúgy élvezni fogja-e az együttlétet mint azelőtt vagy az, változik-e valami a szexuális kapcsolatban. Ha nincs hozzá kedved a hatodik hét után, nem kell erőltetni. Nyugodtan várd ki azt az időt, amikor el tudod engedni magad, így biztosan továbbra is élvezni fogod az együttlétet.

A pszichés háttér

Egy gyermek érkezésével egy pár egész élete megváltozik. Felborul az időbeosztás, a gyermek sok figyelmet igényel, az éjszakák rendje is felborul. Így sokszor a saját szükségleteid háttérbe szorulnak, így a szexuális együttlétek ideje is tolódik. A rengeteg új feladat és a szerepkörök átalakulása miatt a párod esetleg úgy érezheti, hogy elhanyagolod őt. Így fontos, hogy beszéljetek a dologról, ne gondolja azt, hogy esetleg már nem érdekel téged férfiként. Ezáltal újra kialakíthattok egy harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatot úgy, hogy közben élvezitek a szülői szerepkört is.