Orvosi vizsgálatok a változó korban

A változó kor más néven menopauza, az ötvenes éveiben járó nőket érintő, a hormonháztartás megváltozásával járó állapot. Legjellemzőbb tünetei a menstruáció rendszertelenné válása, a hangulatingadozás, hőhullám, és a szexuális vágy csökkenése. Mindezen panaszokért a hormontermelés csökkenése tehető felelőssé, az ösztrogén és progeszteron szintje lecsökken és nem következik be menstruáció, a peteérés pedig elmarad.
A szakorvos különféle vizsgálatokat rendelhet el, mind a jelenbeli állapot felmérésére, mind a rizikótényezők meghatározására. A következőkben ismertetjük a leggyakoribb vizsgálatokat, melyeket a változó korban leginkább érdemes elvégeztetni.

Szakorvosi vizsgálat
A nőgyógyászati vizsgálat keretében az orvos általános vizsgálatot végez, mint például hüvelyultrahang és bimanuális emlővizsgálat. A méhnyakrákszűrés esedékességének megfelelően rákszűrést is végezhet. Az orvos kikérdezheti női családtagjainak egészségügyi hátterét, hogy fordult-e elő daganatos megbetegedés körükben. Amennyiben igen, úgy a szűrővizsgálatokat gyakrabban kell elvégezni, hogy az esetlegesen megjelenő elváltozásokat időben tudják kezelni.

Mammográfia
40 éves kor felett ajánlott 1-2 évente elvégeztetni mammográfiai vizsgálatot. Az emlő mirigyállományáról teljes képet tud mutatni, így a legapróbb elváltozásokat is jól diagnosztizálja.

Csontsűrűség mérés
Az ösztrogénszint csökkenése hatással van a csontritkulás kialakulására, ugyan is az ösztrogén elősegíti a calcium beépülését a csontokba. A csontsűrűség mérés során a csontszerkezet kerül meghatározásra, hogy annak szövetei milyen mértékben engedik át a diagnosztikai készülék röntgensugarait. Az eredmény függvényében a szakorvos calcium pótlást írhat elő, valamint a rendszeres testmozgás is jótékony hatással van a csontszerkezet megőrzésére.

Laborvizsgálat
Vérvizsgálat alkalmával a hormonszintek jól meghatározhatóak, így azok ingadozásának követése diagnosztikus értékű.