A várandósság kilenc hónapja izgalmas időszak a leendő szülőknek. A terhesség időszaka alatt számos kivizsgáláson kell a kismamának részt vennie, azonban fontos tájékozódnia a várandósság alatti étkezés “szabályairól”. A következőkben összefoglaljuk, hogy mely élelmiszerek tilosak, illetve ajánlottak fogyasztásra a várandósság ideje alatt.
A terhesség első trimeszterében megnő a leendő édesanya kalória igénye, így az étkezések alkalmával fokozottabb táplálékfelvétel figyelhető meg. Fontos ügyelni a minőségi táplálkozásra, így a zsiradék és szénhidrátforrások megválogatására. A terhességi cukorbetegség kialakulása megelőzhető a rendszeres testmozgással, továbbá a lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű szénhidrátok bevitelével a vércukorszint normalizálható, az inzulinválasz kevésbé emelkedik meg.
A terhesség ideje alatt nem ajánlott nyers húst és tojást fogyasztani, ugyanis nagy a fertőzés kockázata, amely mind a kismamára, mind a magzatra nézve veszélyt jelenthet. Minden élelmiszert alapos hőkezelés után szabad fogyasztani. Kerülni kell az alkoholt, továbbá a koffein bevitelt csökkentsük, napi max. 100-200 mg-ra. A penészes, lágy sajtokat szintén kerülni kell, azonban a kemény sajtok bátran fogyaszthatók. A pasztörizálatlan termékek szintén kerülendőek.
Gyümölcsöt és zöldséget bátran fogyaszthat a kismama, alapos tisztítás után nyersen is. A puffasztó hatású hüvelyesek, aprómagvas gyümölcsök egyéni tolerancia függvényében fogyasztandók. Hányinger ellen hatásos lehet a gyömbér, így azt bátran fogyaszthatja a várandós kismama. Mélyzöld színű zöldségek, úgy mint brokkoli, spenót, stb. gazdagon tartalmaznak folátot, amely a magzat fejlődésére pozitívan hat.
Amennyiben kezelő orvosa a laborértékei alapján étrend-kiegészítést javasol, úgy azok bevételére ügyelni kell. Leggyakrabban vas, calcium, folsav, jód pótlást rendelhet el a nőgyógyász szakorvos, amelyekre fokozott igénye van a kismama szervezetének, valamint a magzat normál fejlődésére is hatással van.
Nincsenek hozzászólások