Tippek a menopauza okozta kellemetlenségek csökkentésére

A menopauza, más néven változó kor vagy klimax az 50 év kor körüli nőket érintő állapot. A menopauza során a női nemi hormonok, mint az ösztrogén és progeszteron szintje lecsökken, a peteérés megszűnik, és nem jelentkezik menstruáció. A változó kor kezdeti jelei akár már 40 éves korban is jelentkezhetnek, a tünetek egyénenként eltérőek. Legjellemzőbb panaszok a hangulatingadozás, fokozott verejtékezés, hüvelyszárazság, hőhullámok és a súlygyarapodás. A következőkben ezen kellemetlenségek enyhítésére adunk néhány ötletet, melyek segítségével a menopauza időszaka is boldogan megélhető.

Hőhullámok, fokozott izzadás enyhítése

A hormonszintek ingadozása miatt hőhullámok jelentkeznek, melyek hatására hirtelen fellépő verejtékezés következik be. Ajánlott pamut anyagú ruhadarabokat hordani, hogy az izzadtság ne hűtse le a testet, megfázást előidézve ez által. A műszálas anyagok nem csak a bőrt irritálják, hanem az izzadtságot sem tudják beszívni. Ezen kívül ajánlott rétegesen öltözködni, védve ezzel is a szervezetet a meghűléstől. Ajánlott kerülni a csípős, forró ételeket, valamint az alkoholt, ugyan is hatásukra a vérkeringés fokozódhat, mely szintén verejtékezést idéz elő.

Hangulatingadozás csökkentése
A hangulatváltozások csökkentésére javasolt minél több szabadidős tevékenység végzése, főképp a friss levegőn végzett mozgás, társas kirándulások pozitívan hatnak a mentális egészségre. A társas kapcsolatok ápolásával a mindennapok színessé tehetőek, a rossz kedv elűzésére a társaság megfelelő eszköz.

Testsúly megtartása
Az ösztrogén szint befolyásolja a zsírsejtek mennyiségét, így hatással van a túlsúly kialakulására is. A kiegyensúlyozott táplálkozásra nagy figyelmet kell fordítani, a naponta bevitt zsír-, és szénhidrát mennyiségre ügyelni kell.

Hüvelyszárazság
Az ösztrogén befolyásolja a hüvely nyálkahártyáját, felelős annak nedvességének fenntartásáért. A hormonszint csökkenésével a hüvelyfal szárazzá válhat, mely irritációt vált ki. Az állapot kezelésére számos készítmény rendelkezésre áll, melyekkel hatásosan kezelhető a probléma. Leginkább a vízbázisú síkosítók ajánlottak, de szakorvosa lokális ösztrogénkezelést is előírhat, mely által hormonális úton fokozzák a mirigysejtek váladéktermelését.